Hoe kun je zoveel mogelijk spullen in je koffer proppen?

Vliegtuigmaatschappijen worden steeds strenger, je wordt als reiziger beloond om met zo min mogelijk bagage te reizen. Het reizen met alleen handbagage wordt steeds populairder en is ook een stuk sneller. Wij geven je tips over hoe je zoveel mogelijk spullen in je koffer kan proppen.

1. Begin met een goede koffer

Eentje met zo veel mogelijk ruimte, dus zo min mogelijk stangen en kofferonderdelen die in de weg zitten. Het liefste met de mogelijkheid de inpakruimte te vergroten door een rits. Een extra lichte koffer zorgt ervoor dat je meer gewicht aan bagage mee kan nemen. Een grotere koffer heeft een grotere inhoud maar is ook zwaarder dus controleer hoe groot en zwaar de koffer mag zijn die je in het ruim of de cabine mee wil nemen.

Denk na of je een harde of zachte koffer wil, een harde koffer zal je kwetsbare spullen beter beschermen maar een stoffen koffer geeft meer mee met het inpakken en heeft vaak handige vakjes.

2. Wat heb je nodig

Maak een goede inpaklijst en wees streng. Begin hier op tijd mee en check het weer en of de vakantieverblijfplaats handdoeken en doucheproducten heeft, dan kan je deze al thuis laten.

inpak checklijst

Neem alleen de spullen mee die je echt nodig denkt te hebben op reis en probeer items mee te nemen die een dubbele functie dienen. Een sjaal die groot genoeg is om als kleedje te gebruiken bijvoorbeeld. Denk ook na over de outfits die je op vakantie aan wil en zoek naar items die je op meerder manieren kan combineren, neem geen overbodige tierlantijnen mee zoals een zonnehoed of paraplu die je maar één keer gaat gebruiken. Denk echt back to basics, wat je nu van je lijstje schrapt kun je aan souvenirs weer mee terugnemen.

Je toiletspullen probeer je zo veel mogelijk in reisformaat te kopen of samen te doen met je reispartner. Ook boeken en spellen moet je kritisch bekijken, neem bijvoorbeeld alleen de pionnen, het bord en de kaarten mee, alles wat in een verpakking zit kan ook zonder verpakking mee en dat scheelt je een hoop onhandige pakjes in je koffer. Investeer in een E-reader of boeken app op je telefoon of tablet, ook voor reisgidsen en kaarten is dit een tip.

3. Oefen je Tetris skills

Er zijn verschillende manieren om je koffer in te pakken en het is aan jou te kijken wat het beste bij jou en je koffer past, dus probeer een van de volgende methodes. De basis is hetzelfde, probeer zo min mogelijk lege plekken onbenut te laten. Stop bijvoorbeeld spullen in je schoenen of hoed, plekken die anders leeg zijn. Riemen, sjaals en andere kleine platte dingen stop je aan de zijkant van je koffer.

Begin met harde en zware spullen zoals schoenen, boeken, toilettas en apparatuur. De ruimtes die overblijven probeer je slim op te vullen met zachte spullen. Dit is gewoon een kwestie van puzzelen dus geef niet op en blijf proberen.

#Inpakmethodes

Oprolmethode

oprolmethode koffer inpakken
Bij de eerste methode rol je als je kleding op tot een soort worstjes die je strategisch in je koffer plaatst. Je kunt ook eerst je kleding opvouwen en deze daarna in kleinere pakketjes rollen, en stapelen. Het voordeel van de eerste manier is dat je kleding flexibel is en makkelijk in een hoekje te proppen.

Stapelmethode

Stapelmethode koffer inpakken

De stapelmethode is wat lastiger uit te leggen. Je begint met een groter kledingstuk zoals een spijkerbroek of jas. Stapel de kleding, niet opgevouwen, op in de koffer met de rand van de broek tegen de rand van de koffer, zodat de broek in de koffer ligt maar de pijpen over de rand naar buiten vallen. Leg de volgende broek andersom op het eerste kledingstuk en laat de broekspijpen dus de tegenovergesteld kant van de koffer naar buiten vallen. Ga zo door en zorg dat je een gelijkmatige stapel kleding krijgt. Vervolgens vouw je de naar buiten hangende onderdelen kledingstuk per kledingstuk naar binnen waardoor je een gebundeld kledingpakket hebt. Eventueel kun je breekbare spullen in het midden van de bundel stoppen.

KonMari methode

KonMari methode inpakken koffer

De Japanse KonMari methode lijkt op een gewone vouw methode, het verschil zit hem in dat je de kledingstukken op gelijke hoogte van de koffer vouwt en in plaats van een stapel horizontaal, verticaal in de koffer plaatst. Het voordeel van deze methode is dat je koffer heel overzichtelijk blijft, zoals een kledingkast en je goed bij ieder kledingstuk kan.

Vacuüm methode

Vacuüm methode koffer inpakken

Echte die hard inpakkers kunnen het beste de vacuüm methode gebruiken. Voor een paar euro heb je al een vacuüm tas die je met behulp van een pompje, stofzuiger of je eigen gewicht, luchtdicht kunt maken. Even snel iets uit de zak halen zit er niet in dus hou de spullen die je misschien onderweg nodig hebt apart.

De vacuüm methode kun je ook toepassen in het klein. Neem een doorzichtig diepvrieszakje met de inhoud van een liter of meer, zo een waar je ook je vloeistoffen in doet. Stop al je sokken, hemden of ondergoed bij elkaar in het zakje, opgevouwen of opgerold. Gebruik je gewicht om de lucht uit het zakje te drukken en klik het zakje dicht. Deze methode kun je op de terugreis makkelijk herhalen met bijvoorbeeld je vuile was.

Inpaktasjes

Inpaktasjes koffer

Een in Amerika veel gebruikte methode is die met inpaktasjes, packing cubes, eigenlijk een aantal vierkante of langwerpige toilettassen met ritsen of klittenband die als een puzzel langs elkaar passen. Deze methode zorgt ervoor dat je spullen gescheiden van elkaar liggen. Handig als je een koffer deelt of bepaalde spullen apart wil houden. De betere inpaktasjes kunnen redelijk luchtdicht aangedrukt worden en hebben handige maten die precies in de koffers met gangbaar formaat passen. Vul de ruimtes tussen de inpaktasjes op met losse artikelen.

Slim inpakken is iets waar je vanzelf handiger in wordt, je leert wat je wel en niet gebruikt op vakantie en zo zie je de volgende keer een stuk sneller en slimmer kunt inpakken. Veel inpak en reisplezier!