Souvenirs, wat mag je wel en wat niet meenemen?

Wist je dat je niet zomaar alles uit je vakantieland mee terug mag nemen? Een aandenken van een toffe vakantie willen we allemaal wel, maar aangekomen op het vliegveld je met zorg uitgezochte souvenirs weer moeten inleveren is wel erg zuur.  Om de natuur te beschermen zijn er regels opgesteld welke producten wel en niet mee mogen. De douane heeft een handige site en een app waarin je kan opzoeken of iets legaal mee mag of dat je het beter achter kunt laten. Gelukkig blijven er genoeg leuke lokale producten die je wel mee mag nemen!

Uit de natuur

Let altijd op bij souvenirs die afkomstig zijn van dieren, of het nou gaat om een krokodillen leren tas, een ketting met een haaientand of een lekkere bontsjaal, meestal zijn deze producten (illegaal) van beschermde diersoorten gemaakt en wordt het meenemen hiervan gezien als smokkelen. Voor sieraden of accessoires gemaakt van plantensoorten geldt hetzelfde, ook om besmetting van lokale ziektes te voorkomen is het vaak niet toegestaan deze mee te nemen over de grens.

Koraal en schelpen zijn ook beschermd in de meeste gevallen maar het is mogelijk een vergunning aan te vragen voor het invoeren en uitvoeren. Voor grote en beschermde soorten geldt dat je er maximaal 3 per persoon mag meenemen en in totaal niet meer dan 3 kilo. Kleine schelpen, gebroken schelpen en versteende stukjes koraal mogen mee zolang ze kleiner zijn dan 3 centimeter. Leuk dus om thuis iets mee te knutselen, als je twijfelt kun je op het vliegveld laten controleren of je schelpen mee terug mogen.

Eten

Een lekker stukje kaas meenemen of die heerlijke noten van de lokale markt? Dan ligt het aan welk land je bezoekt of je dit mee terug mag nemen om aan je vrienden te laten proeven. Binnen de EU mag je gewoon kaas, worst en ander lekkers meenemen mits het in de originele (vacuüm) verpakking zit. Niet beschermde visproducten mogen tot 20 kilo ingevoerd worden. Buiten de EU is het lastiger om zuivel en vleesproducten mee te nemen, eigenlijk mag het gewoon niet vanwege de angst van uitbraak van ziektes, maar er zijn uitzonderingen. Daar lees je hier meer over. Melkpoeder voor een jonge kind mag wel in bepaalde hoeveelheden.

Gebakjes, chocolade, snoep en andere zoetigheid mag gelukkig mee terug! Eigenlijk alles wat verwerkt en verpakt is en geen vlees of andere dierlijke producten bevat zouden geen problemen op moeten leveren. Neem ook gerust een pot honing, sambal, antipasti of deegwaren mee. Dan kan je thuis een maaltijd maken in stijl van je vakantieland.

Drink en rookwaar

Het meenemen van lokale specialiteiten kan een leuke manier zijn om je vakantieherinnering in stand te houden. Het drankje dat je tijdens je reis vaak bestelde of die mooie handgerolde sigaren of goedkope sigaretten, een stuk goedkoper dan in Nederland en leuk om cadeau te geven. Maar let op, per persoon mag je vanuit buiten de EU 50 sigaren, 100 cigarillo’s, 200 sigaretten of 250 gram tabak meenemen. Binnen de EU is dit een stuk meer, namelijk 4 sloffen sigaretten, 20 pakjes shag, 400 sigaren of cigarillo’s.

Ook voor alcohol geldt een maximum, vanuit buiten de EU mag je maximaal 1 liter sterke drank, 2 liter speciale wijn, 4 liter gewone wijn of 16 liter bier meenemen. Binnen de EU is dit maximaal 10 liter sterke drank, 20 liter speciale wijn, 90 liter gewone wijn of 110 liter bier. Daar kan je vast een lange tijd van nagenieten.

Kleding en accessoires

Op vakantie kom je er achter dat de wisselkoers met de euro wel heel voordelig is! Dat is mooi meegenomen als je van shoppen houdt want vanuit buiten de EU mag je zonder dat je extra belasting hoeft te betalen tot 430 euro aan kleding en accessoires meenemen. Let wel goed op dat je geen nep artikelen meeneemt. Een tas van een bekend merk waarvan de prijs zo laag is dat het eigenlijk te mooi lijkt om waar te zijn? Dan is het vaak ook te mooi om waar te zijn. Een enkel namaakartikel zal je geen hoge boete opleveren maar ga niet voor je hele vriendenkring nep sneakers meenemen, het kan zijn dat de douane denkt dat je daarmee handel wil drijven en daar staat inleveren van de goederen en een boete tegenover.

Plaatselijk gemaakte kleding, tassen, schoenen, hoeden zijn erg leuke aandenkens en cadeaus. Neem dus zeker een kijkje op een marktje waar je voor een klein bedrag de plaatselijke bevolking ondersteund en leuke aandenkens kunt scoren.

Overig

In een bazaar of markt kom je ontzettend leuk servies tegen, lampen, kaarsenhouders of een mooi schilderij. Deze mogen allemaal mee terug, mits ze niet zijn gemaakt van beschermde plant- en diersoorten(bijvoorbeeld ivoor). Bij antiekverkopers moet je wel goed opletten, het invoeren van cultuurgoederen kan kosten met zich meebrengen. Dit zijn voorwerpen die meer dan 100 jaar oud zijn. Die prachtige schilderijen die de kunstenaar op het historische plein maakt mag je dus gerust mee terug nemen en thuis aan de muur hangen.

Wanneer je een authentiek handgesneden mes tegenkomt en dat een leuk aandenken vindt voor thuis moet je ook even achter de oren krabben. Het meenemen van wapens of nepwapens is niet toegestaan en je loopt het risico je mes te moeten inleveren op het vliegveld. Wat wel mee mag zijn die mooie houten flesopeners, maskers, beeldjes om boze geesten weg te jagen en cliché toeristische dingen zoals koelkastmagneten en drankglazen mag je gerust mee terug nemen. Hieronder een greep van souvenirs die je veilig mee kan nemen.